24. 7. 2014

Prvých 100 - Kass Morgan

      Autor knihy: Kass Morgan
      Názov knihy: Prvých 100
      Oficiálny názov knihy: The 100


      Žáner: YA, dystopia
      Séria: The 100

      Diel: 1. diel

      Vydavateľstvo: CooBoo
      Rok vydania: 2014

      Počet strán: 279  Doba čítania: 1 deň



Anotácia:
   Od ničivej nukleárnej vojny žilo ľudstvo vo vesmírnych lodiach. Teraz však Rada posiela sto mladistvých delikventov – ktorých spoločnosť považuje za nahraditeľných – na nebezpečnú výpravu s cieľom znova kolonizovať planétu. Môže to byť ich druhá šanca na život... alebo samovražedná misia.



   Kniha nemá žiadny prebal a má tvrdú väzbu. Je klasickej veľkosti, ale oproti ostatným knihám je trochu viac široká.
   No a pozrite sa na tú obálku! Obálka je síce jednoduchá

no ten obrázok pod textom tomu dodáva istý šmrnc.
   A k tomu všetkému kniha ešte aj pekne vonia!

   Celá kniha je rozdelená na 36 kapitol. Jednotlivé kapitoly sú krátke, max. 10-stranové, a každá z nich je pomenovaná menom jednej z postáv, na ktorú sa autorka v danej kapitole najviac upriamila. Vďaka tomu sa mi kniha čítala pomerne rýchlo a jej čítanie bolo pre mňa každou kapitolou vzrušujúcejšie.


   Kniha prvých 100 je možno niečím podobná knihám
Hunger Games či Divergencii, 
no popravde je vcelku úplne iná.
   Už hneď na začiatku, ak ste počuli o tejto knihe, vás zaujme námet knihy, ktorý je naprosto úžasný a originálny.

   Po ničivej nukleárnej vojne, ktorá postihla Zem, ľudstvo už 300 rokov žije vo vesmírnych lodiach. Ľudia tam sú rozdelení na obyvateľov Phoenixu, Waldenu a Arkádie. Dalo by sa povedať, že sú rozdelení na tých bohatších, ktorí majú pred sebou skvelú kariéru, a na tých chudobnejších, ktorí síce nemajú taký skvelý život ako Phoenixčania, ale majú sa pomerne dobre. Napriek tomu však pre celé ľudstvo platia prísne podmienky. Ak porušia i to najmenej závažné, dospelí idú na istú smrť a deti do 18 rokov do nápravného zariadenia. Potom sa však niečo zmení a kancelár, "vodca" celého ľudstva, posiela na Zem práve 100 mladistvých z tohto nápravného zariadenia 
na Zem, aby zistili, či je obyvateľná.

   Už hneď na začiatku som so do knihy začítala. Síce by mohol niekto povedať, že dej je napísaný trochu povrchne a autorka ho mohla ešte vylepšiť a zájsť viac hlbšie do deja, no podľa mňa bol napísaný skvelo. Dej nie je vôbec náročný a spôsobom, akým ho podala, umožnila ľahké čítanie všetkým vekovým kategóriam (aj tým najmenším).
   Dej príbehu autorka rozpráva z pohľadu 4 hlavných postáv, ktorých mená nesú jednotlivé kapitoly. Sú nimi Clarke, Wells, Bellamy a Glass. Vôbec to nie je chaotické a takto sa to čítalo lepšie. A keďže Glass ako jediná zostala vo vesmíre, dej sa nezameriava len na to, čo sa deje na Zemi, 
ale aj na to, čo sa deje vo vesmírnych lodiach.
   Zároveň sa mi páčili útržky z minulosti, ktoré autorka občas pridala do kapitoly a ktoré boli od deja z prítomnosti odlišené iným typom písma.
To umožnilo čitateľovi objasniť jednotlivé situácie.

S tajomstvami to bolo už raz tak - človek si ich so sebou musel niesť navždy, bez ohľadu na to, za akú cenu. (str. 200)


   
   Ako som už spomenula, hlavnými postavami sú Clarke, Wells, Bellamy a Glass, ktorí sú súčasťou "stovky" putujúcich na Zem. (Výnimkou je Glass.)
      
   
   Clarke je 17-ročné múdre, milé a starostlivé dievča z Phoenixu, z ktorej by sa stala skvelá lekárka, keby ju nedali do nápravného zariadenia. Prišla o rodičov a jedinou blízkou osobou je jej najlepšia kamarátka Thalia.
   Wells je Clarkin bývalý priateľ, ktorý ju stále miluje a aj po ich rozchode sa vždy snaží len o jej dobro, čo niekedy nedopadne podľa jeho predstáv a všetko sa ešte viac pokazí.


"Aj dobrý človek môže niekedy urobiť chybu. 
To však neznamená, že nám na ňom prestane záležať." (str. 224)

   Bellamy síce na začiatku príbehu pôsobí možno trochu ako negatívna postava, preto čo vykonal, ale všetko, čo robí, robí len preto, aby ochránil svoju malú sestru Octaviu. A je mi strašne sympatický. :)
   Glass je najlepšia kamarátka Wellsa, no nikdy sa medzi nimi nič nestalo. 
Je jednou z postáv, spolu s Clarke, ktorá si toho vytrpela najviac a jej príbeh je vážne trochu zamotaný.



   Knihu vrelo odporúčam každému. Je to taká oddychovka, ktorá vás hneď vtiahne do deja. Myslím si, že sa bude páčiť každému čitateľovi nehľadiac na vek.
   Predsa, ak by vás kniha nezaujala, pozrite si rovnomenný seriál, ktorý síce nie je urobený presne podľa knihy, no má oveľa viac akčnejších scén, ktoré by vám v knihe mohli chýbať. Tak hor sa na to! :)


Táto kniha sa nachádza v mojej knihovníčke len vďaka mojej mamke, ktorá mi dovolila objednať si túto knihu z internetového obchodu ABCknihy,
za čo jej patrí veľké ďakujem.

Moje hodnotenie:
5/5

7 komentárov:

  1. ♥♥♥ Vyzerá vážne super! Bude aj viac dielov? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je super. :3 Bude ešte jeden diel s názvom Day 21, ktorý vyjde ešte len v origináli v polovici septembra, čiže u nás bude až niekedy začiatkom ďalšieho roka. :)

      Odstrániť
  2. I mně se knížka moc líbila, nemohu se dočkat dalšího dílu! :)
    Nejvíc jsem měla ráda kapitoly o Glass, jsem zvědavá, jak to s ní a s jejím milým nakonec bude. <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som si ju hneď obľúbila, aj keď Bellamy nebol tiež zlý. :D No ale tá posledná kapitola o Glass. No som zvedavá, čo z toho bude. :)

      Odstrániť
  3. Už dlho pokukujem po tejto knihe, seriál sa mi strašne páči, tak som zvedavá aj na knihu 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem síce, či bol dobrý nápad pozerať seriál pred prečítaním knihy, ale ak ju so seriálom neporovnávam, kniha bola vážne super. :)

      Odstrániť